Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Ταξίδι......





Ποια είναι η διαφορά του ταξιδιώτη και του τουρίστα; Ο τουρίστας πηγαίνει σε ένα μέρος και σκέφτεται την επιστροφή του, ο ταξιδιώτης αναχωρεί και δεν ξέρει εάν και πότε θα επιστρέψει (Απόσπασμα από το “Τσάι στην Σαχάρα” του Πωλ Μπόουλς)
Η ψυχή του ταξιδιού είναι η ελευθερία, η απόλυτη ελευθερία να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι και να κάνεις ό,τι θέλεις .Γουίλλιαμ Χάζλιτ (1778-1830)
 Να μιλάς ανέμελα για το λουλούδι της ίριδας: χαρά του ξένοιαστου ταξιδιού.Χαϊκού
Ταξιδιώτης χωρίς παρατηρητικότητα είναι πουλί χωρίς φτερά .Γ.Σάνδη
 Ο σοφός περιηγείται, ο ανόητος περιπλανάται
Καλό είναι να έχουμε ένα σκοπό στο ταξίδι μας και προς αυτόν να ταξιδεύουμε. Αλλά το ταξίδι είναι αυτό που μετράει, τελικά .Ursula K. Le Guin
 Κάνε ταξίδια. Τόλμησέ τα! Δεν υπάρχει τίποτ’ άλλο .Τέννεσι Ουίλιαμς
Μόνο όσοι διακινδυνεύουν να πάνε πολύ μακριά, μπορούν να μάθουν πόσο μακριά μπορεί κανείς να πάει .Τ.Σ. Έλιοτ
 Διαβάζω θα πει ταξιδεύω. Όποιος περιφρονεί το διάβασμα, περιφρονεί τα ταξίδια .Κωστής Παλαμάς
Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει μ’ ένα βήμα. Κομφούκιος
 Η χαρά του να ταξιδεύεις βρίσκεται περισσότερο στην αναπόληση και λιγότερο στο παρόν, στη στιγμή που ταξιδεύεις .Γκόρις Καρλ Χάυζμανς (1848-1907)
Κάθομαι στο σπίτι μου, ήσυχα, δίχως να κουνάω χέρια ή πόδια, κι όμως ταξιδεύω σ’ όλες τις θάλασσες, από τη μια χώρα κι από την άλλη .Ρίτσαρντ Μπάρτον (1861-1940)
 Ο άνθρωπος που φεύγει μόνος, μπορεί να ταξιδέψει σήμερα. Εκείνος, όμως, που ταξιδεύει με κάποιον άλλον, πρέπει να περιμένει μέχρις ότου ετοιμαστεί ο άλλος .Χένρυ Ντέηβιντ Θόρροου (1817-1862)
Ο ουσιαστικός σκοπός ενός ταξιδιού δεν είναι να πας σε μια ξένη χώρα, είναι να δεις επιτέλους τη δική σου χώρα σαν να ήταν ξένη. Gilbert K. Chesteron (άγγλος δημοσιογράφος, 1874-1936)
 Ο ταξιδιώτης είναι πάντα αυτό που έχει περισσότερη αξία σε ένα ταξίδι. Andre Suares (γάλλος λογοτέχνης, 1868-1948)
Όπως κάθε τι που αξίζει στη ζωή, ένα ωραίο ταξίδι είναι έργο τέχνης, είναι δημιουργία. Andre Suares (γάλλος λογοτέχνης, 1868-1948)
 Πρόκειται να κάνω το τελευταίο ταξίδι μου – ένα πήδημα στο σκοτάδι. Τόμας Χομπς (τα τελευταία λόγια του Τόμας Χομπς, 1588-1679)
Σήκω παιδί μου. Όταν θα τελειώσει αυτό το ταξίδι, θα έχεις όλον τον καιρό να κοιμηθείς. Άλφρεντ Χάουζμαν (1859-1936)
 Στο κάθε ταξίδι ξέρω καλά τι θέλω ν’ αφήσω πίσω μου, αλλά όχι τι θέλω να βρω. Michel De Montaigne (γάλλος φιλόσοφος, 1533-1592)
Τα ταξίδια καταστρέφουν τις προλήψεις .Μαρτέν
 Τα ταξίδια χρησιμεύουν για να ρυθμίζεται η φαντασία από την πραγματικότητα και, αντί να προσπαθείς να σκέφτεσαι πώς είναι τα πράγματα, να τα βλέπεις όπως είναι. Σάμιουελ Τζόνσον(1709-1784)
Τα ταξίδια, για τους νεότερους αποτελούν μέρος της μόρφωσης. Για τους μεγαλύτερους μέρος της πείρας. Φράνσις Μπέικον (1651-1726;)
 Τα ωραιότερα μέρη της γης είναι πάντα αυτά που δεν είδες. Ασημάκης Πανσέληνος
Το να ταξιδεύεις είναι σαν να μιλάς με ανθρώπους από άλλους αιώνες .Rene Descartes (γάλλος μαθηματικός, 1596-1650)
 Το ταξίδι είναι κάτι σαν πόρτα από όπου βγαίνεις από την πραγματικότητα για να μπεις σε ένα χώρο ανεξερεύνητο που μοιάζει με όνειρο. Guy De Maupassant (γάλλος συγγραφέας, 1850-1893)
«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος (…) Πάντα στο νου σου να΄χεις την Ιθάκη. Το φτάσιμο εκεί είναι ο προορισμός σου (…) Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι (..) Ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν». Κ. Καβάφης (Ιθάκη)
 «Το πιο μακρύ ταξίδι μου εσύ…» [Σύγχρονο τραγούδι]